Wykorzystanie pyłku pszczelego jako suplementu diety.

1. Informacje wstępne.

Pyłek pszczeli jest produktem zbieranym przez pszczoły zbieraczki z pylników roślin. Skład i właściwości odżywcze są w dużej mierze zależne od gatunku rośliny z której jest zbierany, a także od takich czynników jak rodzaj gleby na której rośnie ta roślina, wilgotność powietrza, ilość opadów atmosferycznych itd. Pszczoły zbieraczki pobierają pyłek z rośliny, zwilżają go śliną i formują w postaci pakietów na trzeciej parze odnóży krocznych w specjalnych koszyczkach. Pakiety te nazywane są przez pszczelarzy „obnóżami pyłkowymi”. Następnie pszczoły zanoszą te obnóża do ula gdzie następne pszczoły odbierają go, mieszają ze śliną, miodem i układają w komórkach w odpowiedniej części plastra, wypełnioną komórkę pokrywają cienką warstwą miodu i całość zasklepiają woskiem. W wyniku panujących wewnątrz takiej komórki procesów powstaje kwas mlekowy, który konserwuje pyłek i w ten sposób powstaje pierzga, która jest podstawowym źródłem składników pokarmowych i energetycznych dla rodziny pszczelej. Zebranie jednej pary obnóży pyłkowych wymaga odwiedzenia przez pszczołę 7-120 kwiatów.

 

 

 

 

 

 

 

Tyle jeśli chodzi o pochodzenie i znaczenie pyłku dla pszczół.

2. Przygotowanie pyłku.

Obnóża pyłkowe możemy kupić w sklepach spożywczych, aptekach, czy bezpośrednio u pszczelarza. Koszt  słoika 200g to ok. 20zł Aby przygotować pyłek do podania naszym zwierzętom należy zmielić (młynkiem do kawy, Benderem, w moździerzu) obnóża na proszek. Nie należy jednak przygotowywać zbyt wiele gotowego pyłku gdyż na on tendencję do zbrylania. Gotowy rozdrobniony pyłek najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku np. pojemniku na mocz.

 

 

 

 

 

 

 

3. Sposób podawania.

Aby podać pyłek naszym zwierzętom najlepiej obtoczyć w rozdrobnionym pyłku zwierzę karmowe np. świerszcza. Budowa pyłku pozwala na bardzo dokładne pokrycie wszystkich włosków na ciele świerszcza, karaczana. Obtoczoną karmówkę podajemy z pensety zwierzętom. Polecam stosowanie tej suplementacji 2-3 razy w tygodniu. Kolejną metodą wykorzystania pyłku jest dodanie gotowego proszku do suchej karmy owadów karmowych, można też rozpuścić pyłek w niewielkiej ilości wody i podać muchom przed podaniem ich zwierzętom. Jeśli chcemy obtoczyć jednorazowo większą ilość owadów karmowych polecam metodę z wykorzystaniem woreczka foliowego. Interesującą nas ilość owadów karmowych wrzucamy do woreczka, dodajemy niewielką ilość pyłku, zamykamy woreczek i energicznie potrząsamy tak by wszystkie owady karmowe były dokładnie obtoczone. Następnie wypuszczamy świerszcze do terrarium.

 

 

 

 

 

 

 

4. Wartość biologiczna pyłku.

Pyłek jest najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Zawiera białka, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole, flawonoidy, karotenoidy, nukleoproteidy, witaminy i sole mineralne. Zawiera wszystkie aminokwasy endogenne. Z cukrów 15-18% stanowią polisacharydy, a więc skrobia i celuloza oraz mono- i disacharydy tj. glukoza, arabinoza i ksyloza. Z witamin w pyłku znajduje się ß-karoten i jest jej aż 20 razy więcej niż w marchwi, witamina A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, C, PP, kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, inozytol.

Wśród związków mineralnych w pyłku jest około 40 biopierwiastków. Jeden z nich - magnez - uczynnia proces fotosyntezy chlorofilu i działa przeciwmiażdżycowo i uodparniająco. W pyłku występuje też potas, fosfor, wapń, żelazo, kobalt, jod, mangan, krzem, siarka, cynk, miedź, sód oraz 24 pierwiastki śladowe.

Selen, mangan i cynk warunkują prawidłowe działanie układu odpornościowego. Żelazo, miedź, kobalt i mangan spełniają ważną rolę w zapobieganiu niedokrwistości, a cynk zapobiega chorobom skóry i reguluje czas działania insuliny.  W obecności cynku i wapnia interferon wykazuje działanie przeciwwirusowe.

W pyłku obecne są też fitosterole, kwasy organiczne oraz enzymy, a także olejki eteryczne, hormony i kwasy fenolowe.

Pyłek odznacza się właściwościami antybakteryjnymi, regenerującymi, detoksykującymi, odżywczymi i leczniczymi. Wykazuje pozytywny wpływ na przewód pokarmowy – wspomaga trawienie, reguluje perystaltykę przewodu pokarmowego. Znajduje szczególne zastosowanie w rekonwalescencji, braku apetytu, awitaminozie, podnosi kondycję oraz wzmacnia odporność organizmu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Opracował Damian Zieliński "leviatan" na podstawie własnych doświadczeń.

 

Data modyfikacji: 2012-04-07 15:10